Moda Tasarım Teknolojileri Alanı

Günümüzde, tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdama geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi, istihdam amaçlı meslekî eğitimin önemini artırmıştır.

Vasıflı işgücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Kadın Giyim Modelistliği

KADIN GİYİM MODELİSTİ

Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir.

Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;

Tekstil, 2 yıl

Deri Konfeksiyon, 2 yıl

Kostüm Tasarımı, 2 yıl

Giyim Endüstrisi Öğretmenliği, 4 yıl

Giyim Öğretmenliği, 4 yıl

Hazır Giyim Öğretmenliği, 4 yıl

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;

Giyim Endüstrisi Öğretmenliği, 4 yıl

Giyim Öğretmenliği, 4 yıl